tisdag 12 maj 2009

En av de bästa detta decennium...




Filmen utspelar sig i amerikanska södern och handlar om Purslane (Scarlet Johansson) som efter sin mors död återvänder till sin barndomsstad. Huset hon växte upp i och som hennes mor lämnat åt henne efter sin död, är redan bebott av två suputar, Bobby Long (John Travolta) och Lawson Pines spelad (Gabriel Macht). Alla tre hävdar att de har rätt att bo i huset och de tvingas att bo tillsammans och lära känna varandra. Till en början vet man inte riktigt vad männen har för avsikter över huvud taget, men det klarnar på ett finfint sätt efter hand.


Filmen är för dem som värdesätter ett intelligent och engagerat manus framför hjärndöda actionfilmer med enbart ologiskt fysiskt övervåld som formspråk. Filmen skildrar vänskap mellan tre människor men blir aldrig pekoral. Johansson och Travolta lyser verkligen i sina roller men jag puffar gärna för Macht (en ny bekantskap för mig) som är helt överjävligt bra i sin roll. Han växer hela tiden med filmen och det är svårt att ogilla en sån människa.

Musiken som förkommer i filmen är värd en recension bara den. Grayson Capps bakåtlutade rock bidrar högeligen till filmens särpräglade atmosfär. Till och med Travoltas sångprestationer till eget akustiskt gitarrklinkande ger dimensioner till de scener de är kopplade till. SE DEN!!!

Mitt betyg: 6 (av 5) Guldfiskar

2 kommentarer:

Fia sa...

Då måste jag se den :) kram

Anonym sa...

Mysig film de där!! :)