fredag 5 december 2008

Justitieministern har talat...


Den andra halvan av svenska folkets - justitieminister Beatrice Ask förkommer just nu flitigt i media i samband med IPRED. Lagen penetreras ofta och det tillkommer nya små tillrättalägganden för var gång Ask eller någon politiker uttalar sig.

I stort sett ser det väl ut som det jag skrev i förgående blogginlägg, men imorse tydliggjordes att; (och det har säkert den initierade redan räknat ut) den som använder torrent-tekniken och "seedar", per automatik ju faktiskt även "laddar upp" en fil - även om det sker fragmentariskt. Delar man med sig av sitt godis via t.ex. DC++ så blir ju tolkningen desto uppenbarare.


Ask har som jag ser det lite svårt att förstå detta med proxyservrar och de tekniker som gör en pirat "osynlig" på nätet. Hon menar, att om det kan bevisas att man under tiden som någon loggat in (t.ex "varit i Kina") och lånat en uppkoppling för att på så sätt ägna sig åt illegal nedladdning, då kunde man vara lugn.

Vad Ask inte riktigt förstår (eller låtsas inte förstå), är att den trådlöst (utan kryptering) nätverksuppkopplade, mycket väl kan vara hemma, eller t.o.m. själv kan sitta vid datorn inloggad i ett legalt ärende, och utan att vara medveten om det, delar uppkoppling med en pirat. Bevisbördan i ett sånt fall blir komplicerad, för att inte säga nästintill svårlöst.

Så nog har IPRED en del svagheter. Återstår alltså att se vad som blir resultatet då man väger in just det ovan skildrade. Den nöten måste knäckas innan lagen kan genomföras och börja gälla.


Mitt Betyg: Tveksamt fiske idag

Inga kommentarer: