onsdag 1 april 2009

Bevare oss från Ipred och FRA


Detta var vad denne man svarade i ett debattprogram i teve för en tid
sen. Frågan till honom var om han någonsin spelat in musik från radio.


Första april-skämt och
Ipred-lagen. Finns här ett samband, tro? Nya antipiratlagen träder i kraft idag, onsdag den 1 april. I och med detta skärps
metoderna i jakten på nätpirater. Har man hittat en mera frekvent fildelare bedömer äganderättsinnehavaren hur mycket de kan tänkas ha förlorat på t.ex. en låt eller film och skickar därefter en räkning till vederbörande.

Att med hjälp av modern teknik göra sig "osynlig" på nätet oroar inte antipiratbyråns Henrik Pontén, som anser att anonymiseringstjänsterna inte ger något skydd. Han hävdar att tron på tekniken är alldeles för stor idag. Piratjägarna kan se igenom tjänsterna, säger han, men han vill, enligt färska uttalanden, citat; "inte gå in på hur". Vi är många som inte tror honom på den punkten!

Men nu är det ju inte enbart pirater som vill känna sig trygga på nätet. FRA:s signalspaning är ett annat hot mot demokratin och den personliga tryggheten på nätet. Militären försöker på det sättet spåra upp och hindra eventuella terrorister från att djävlas med vårt land. En bieffekt av en i och för sig rimlig kontrollinstans är att vanliga nätsurfares googlande och mejlande kan kartläggas - all nättrafik loggas nämligen.

Den allmänna rädslan, eller rent av paranojan som genomsnittsanvändaren av internet-tjänster kan känna kan säkert vålla en hel del problem. För vem skulle vilja ha sin papperspost sprättad och kontrollerad innan adressaten själv emottagit den? Personligen vill jag känna att mina preferenser för internetsurfande och mejlande är min privata angelägenhet. Önskar jag mejla några obskyra rader till en bekant, eller kanske besöka en sajt vars rykte kanske är något skamfilat, så är det min absolut privata ensak.


Marschen in i ett Orwellskt "storebror ser dig-samhälle" sker precis framför våra ögon och varje argument mot detta blir konspiratoriskt när berörda myndigheter och politiker argumenterar för kontrollinstansens legitimitet.

Nyttiga länkar för er som ogillar att övervakas:


http://www.stoppaipred.nu/index.php/Huvudsida

http://www.e24.se/branscher/internetteknik/artikel_865151.e24

http://www.dn.se/opinion/debatt/fra-lagen-medfor-massiv-kartlaggning-av-oskyldiga-1.590886


Mitt betyg: Bara en död fisk följer med strömmen


Inga kommentarer: