måndag 29 juni 2009

Förbjud major Björklund!!!



En gammal svensk skald sa en gång ungefär såhär : Det är för jävligt att bli gammal, men det är ett helvete att vara ung. Aldrig har väl en sentens passat bättre än nu, när major Björklund föreslår lärlingsanställningar för unga arbetslösa. Förslaget kommer inte som nån större överraskning, företagen har länge haft långtgående reaktionära förväntningar på alliansregeringen och nu går majoren och hans vapendragare dom tillmötes i och med avslöjandet i Almedalen.

I korthet går förslaget ut på att anställningen ger lägre lön än dagens lägstalöner och begränsat anställningsskydd. Istället för, som Björklund uttrycker det, måste det vara bättre att ungdomar har ett arbete än att leva på socialbidrag. Det låter hjärteknipande, men ge ungdomarna skäliga löner och låt för fan lagen om anställningsskydd gälla fullt ut. Annars leder förslaget enbart till att företagen förses med extremt billig och snabbt utbytbar arbetskraft.

Det här luktar gammal rutten arbetsmarknadspolitik från tiden innan arbetarrörelsen avskaffade slaveriet i Sverige. Ingen klok människa tror väl att planerna bygger på nån sorts omtanke om unga människor, särskilt som det kommer från en man som gjort sig känd för sin kamp mot den sk socialistiska "flumskolan", genom ökad repressivitet och inte minst stress, genom att införa betyg från år 6, etc. Risken är uppenbar att företag kommer att trivas så väl med de "nya" anställningsvillkoren att systemet permanentas. Jag ser ingen annan möjlighet än att helt enkelt förbjuda major Björklund.

Mitt betyg: Blöter aldrig en fluga i såna grumliga vatten

Inga kommentarer: