torsdag 25 juni 2009

Godaste snapsen



Hej igen, nu är jag inte särskilt begiven på sprit men kan inte låta bli att puffa för lite egen god snapsblandning. Den absolut enklaste och - i mitt tycke - godaste heter Porsbrännvin. Det saluförs visserligen av Systembolaget men bli självklart godare när man själv blandar till den. Nu på försommaren (samtidigt som säsongens flugfiske tar fart) är ett utmärkt tillfälle att plocka de tidiga späda (lansettlika) bladen från porsbuskarna. Längre fram på sensommaren när plantans kottar (ser ut som små grankottar) är klara, är dessa minst lika bra, kanske tom bättre att använda. Kottarna ger en vacker bärnstensfärg åt snapsen och innehåller mer av eteriska (lättflyktiga) oljor än bladen. Kottar passar utmärkt om man vill tillverka en essens för sen krydda snapsen med separat. Det senare är mitt personliga favoritrecept.


Porsen växer allmänt och ofta rikligt utmed kärrkanter från söder till norr och bildar täta snår utmed dessa kärrkanter. Redan så här års, i månadskiftet juni/juli finns kottar på buskarna - som visst går att använda - men de har inte riktigt den starka aromen som de som mognat. Nu är tiden för de ljust gröna bladen. Ta hem en eller ett par kvistar och pilla ner i en 37:a Brännvin special eller liknande och sätt på korken. Låt det hela stå ett par dagar och sila sen allt genom att kaffefilter. Lagring ger viss mognad åt smaken men snapsen smakar redan nu underbart. Vill man så kan man lämna en liten kvist att bada i snapsflaskan, det ser trevligt ut. Men den får inte vara för stor för snapsen kan bli aningen besk då. Ett knep är att tillsätta ett par dofter florsocker och eventuellt en liten dillkvist, det kan ge en spännande blend.

Väljer man att skörda mogna kottar längre fram på säsongen, tar man ca 0,5 dl av dessa och lägger i ca 2 dl brännvin i en burk eller flaska. På med kork och låt det hela stå i någon vecka. Sila sen ifrån på samma sätt som i första receptet. Här kan man verkligen tala om vacker färg! Detta senare recept är min metod att tillverka ett koncentrat som sen droppas i rent brännvin strax för serveringen. Observera att Porsbrännvin är godast väl avkyld!
Lycka till och låt er väl smak till sommarsillen eller surströmmingen i höst.

Mitt betyg: Det till och med doftar flugfiske!

Inga kommentarer: