söndag 26 oktober 2008

FRA-lagen

Skulle du vilja ha din mejl öppnad, (jfr. vanlig papperspost), genomläst, bedömd som godkänd eller som tvivelaktig enligt myndighetens kriterier om terroristiskt innehåll?

Vill du kunna "surfa" på nätet utan att dina personliga preferenser kan skärskådas av en myndighet?

Tycker du det känns allmänt obehagligt att du bevakas av en myndighet varje gång du har en nätsession?

Svarat JA på alla 3 frågorna? Då är FRA-lagen inget för dig!

Om lagen går igenom och hur den slutgiltigt utformas vet ingen idag, men det troliga är nog i alla fall att Sverige kommer att drabbas av en lag av ungefär den karaktär som idag beskrivs. Vad kan vi då göra för att motverka obehaget på det privata planet? Jo, för den händelse ni inte känner till det, så finns det enkla, men effektiva sätt att kryptera sin mejl. För att mottagaren skall kunna "låsa upp" ditt mejl, skall denne då ha motsvarande programvara installerad på sin dator.
Vad avser surfvanor i allmänhet och de elektroniska spår ni då lämnar efter er - och de är många och väldigt tydliga - finns det teknik även mot detta. Via en VPN-klient krypterar du din Ip-adress och gör den "osynlig" och du kan tryggt ägna dig åt dina intressen på nätet, utan att behöva besväras av den obehagliga vetskapen om att andra kartlägger dina aktiviteter. Gratisprogram för det senare finns att hämta på nätet, men även effektiva betalvarianter till en kostnad av ca 50:-/mån.

För den händelse någon undrar så är VPN en ganska gammal och helt laglig teknik - ÄNNU SÅ LÄNGE!

Inga kommentarer: