torsdag 23 oktober 2008

Svarta Maja i Transportarbetaren om alliansregeringens "nya" skola.

Ordning och reda

Folkpartiet som en gång i tiden stod för liberala värderingar har genomgått en förvandling. Det blir allt mer kusligt att följa skolminister Jan Björklunds framfart och idéer kring skolans värld.

Polishämtning av elever, betyg från årskurs ett, hårdare tag, frånvarostatistik i slutbetyget...
I fall Björklund behöver fler tips på hur man på olika sätt kan försöka tvinga in kunskaper i motsträviga barns hjärnor följer här några förslag:
  • Fotboja. Kan sättas på barn redan i förskolan. Piper och kan eventuellt ge små elstötar om barnen skrattar, är pratiga eller går mer än tre meter utanför skolgårdens asfalt.
  • Skolunch bara för flitiga. Alla elever måste prestera ett visst mått av arbete under förmiddagslektionerna, annars straffas de med mindre lunchportion. Resterande köttbullar kan ges till klassens högpresterare, så att de får mer näring och kan växa snabbare.
  • Lägg ut alla läx- och provresultat på internet, gärna med bild på ungarna. Då kan arbetsgivare så tidigt som möjligt gå in och ”drafta” intressanta förmågor. Mindre intressanta kan dödskallemärkas från årskurs sju.
  • Mer högläsning. Barn med läs- och skrivsvårigheter bör så tidigt som möjligt inse att de ska välja hantverksyrken eller helst emigrera. Det finns ju så många andra västländer som behöver tillskott av arbetskraft.
  • Riktiga svåra dyslexifall kan genomgå samma prov som eleverna på Svenska För Invandrare, SFI. Klarar de inte testet på tredje försöket bör medborgarskapet kunna sättas ifråga. Även infödda svenskar bör väl ändå kunna svenska!
  • Inför intelligenstest. IQ-test kan med fördel göras varje år. Barn får sedan skoltröjor i olika färger som anger i vilket intervall de ligger.
  • Anställ Jan Björklunds gamla militärpolare som rektorer, i stället för de flumpedagoger som lyckats övervintra på skolexpeditionerna. Är inte rektorsjobbet ledigt kan polarna bli skolspioner som rapporterar direkt till Björklund om utbildningssystemets accelererande förfall.
  • Lögndetektor bör bli en naturlig del av skolans utrustning. Kan användas för att ta reda på vem som klottrat på toa, men också för att i efterhand förhöra slumpmässigt utvalda elever om läxläsning och fusklappsanvändning på proven.
  • Drogtester är närmast givet. Blodprovet tas med fördel i grupp, precis som i lumpen på 1970-talet.
  • Särskilda ögonscanners finns säkert att köpa på Clas Ohlson snart. Med dem bör läraren kunna avslöja barn som sovit för lite. Ertappade straffas med mer läxa. Socialförvaltningen måste omedelbart underrättas – så att ett första steg kan tas mot ett senare omhändertagande av barnen. Eller föräldrarna.


Inga kommentarer: