lördag 29 november 2008

Jag är duktig, jag får 100.000/dag i lön!


Annika Falkengren, SEB:S nye vd får en lön på cirka 14 miljoner per år. Hennes lön höjdes med 20 procent i ett svep. Räknar man om det drar hon in 100.000 kr varje dag hon går till arbetet! Inte fy skam!


Annika är medelålders och om hon behåller sitt jobb och väljer att gå vid 60 (hon kan det) och hon lever till 85 (fullt möjligt) får hon varje år lön och pensionsbonus på cirka 7,5 miljoner. Detta omräknat till dagsförtjänst ger henne över tid lika mycket som när hon är aktiv koncernchef och vd i företaget. Bra betalt för att "rulla tummar"!


"Eftersom jag har den här lönen så är jag tydligen värd den"
har hon sagt, enligt Expressen. Ett ödmjukt uttalande får man väl ändå säga. Det enda försonliga draget i den här historien skulle kunna vara att det är en kvinna den här gången. Men jag tycker nog att en girigbuk alltid är en girigbuk, så jag ser ingen skillnad.


Avundjuk? Nej inte alls, bara förbannad över den vanvettiga snedfördelningen av resurser och den orättvisa vi har att leva med i dagens samhälle. Folk mister på löpande band sina jobb, får sälja sina hus och i värsta fall knacka på hos socialttjänsten för att förnedra sig och be om en skärv från de rikas bord. Människor har ingenstans att bo, det finns inga pengar till skola och omsorg, etcetera. En skam för vårt land!

Hela detta sjuka löne- och bonusvansinne måste stoppas, och vi är många som sagt det förut - det är en fara för demokratin då det är demoraliserande för den enskilde. Många tänker;
Varför ska jag inte kunna fixa lite svarta pengar och betala mina skulder när vissa avlönas utan att göra ett skvatt? När denna mentalitet breder ut sig är landet ute på riktigt farliga vägar.

Och visst är det jävligt märkligt, att när vanligt folk begär blygsamma löneökningar om 2-3 procent för sitt slit, då är det samhällsfarligt, enligt kapitalisterna och deras organisationer. Men när en enda person har en årslön som motsvarar 30-50 vanliga arbetares, undrar samma kapitalister över folks misstrogenhet, och säger;
I det socialistiska Sverige får man inte tjäna pengar. Vi har inte socialism (tyvärr), men det är mer märkligt att de inte vill se de flagranta missförhållandena i att någon enda människa kan vara värd en sån sjukt hög lön.


Vad sitter det för muppar i bolagsstyrelserna?


Mitt betyg: Arktisk vinter i flugfiskesjön

Inga kommentarer: