lördag 15 november 2008

Timbuktu hos Robin


Artisten Timbuktu gästade Svt:s fredagsprogram,
Robins, den 15 november. Killen sa en hel del intressanta saker i programmet. Bland annat berättade han att lagt ut sin senaste singel på Pirate Bay, (skum sajt där man kan ladda ner bl.a. musik utan att betala för den), därför att han ville att så många som möjligt skulle ha tillgång till den. Många häpnar säkert inför en sådan handling, är det inte skivförsäljning en artist huvudsakligen lever av?


Timbuktu fortsatte med att ifrågasätta skivbolagens oförmåga att "omfamna" den nya kultur vi faktiskt lever med i idag. Istället strävar de bakåt och vill inte inse att det gamla sättet att sprida musik - genom att ge ut skivor - är på väg att fasas ut.

Nu hör det till saken att Timbuktu har ganska små anspråk vad gäller gage för sina gig."En hi-5 och en falafel", vilket även är titeln på hans senaste album, hade han som minimikrav. Men under det var han inte beredd att gå, som han uttryckte det. De stora bolagen har högre krav på avkastning, det vet vi, så det blir nog en fortsatt jakt på fattiga unga som inte klarar att betala svindyra skivpriser, men som antas kunna betala de ännu mer svindyra böter de kommer att drabbas av om de fortsätter att "knycka" det som bara finns att hämta på nätet.

De stora bolagen och deras megastjärnor menar att de går miste om sina miljardintäkter. Och de små artisterna drar nytta av att kunna få gratis reklam genom att publicera sina verk på Pirate Bay och motsvarande sajter. En lösning av problematiken är tvingande för det går inte att jaga miljoner fildelare i all oändlighet. Tekniken finns och oavsett hur man förhåller sig till det etiska, måste ett nytänkande förr eller senare komma.


Mitt betyg: Timbuktu fixar de svåra rollkasten!

1 kommentar:

Fia sa...

I like Timbuktu. Han e grym! ;)
Puss och kram Papps