tisdag 4 november 2008

Reinfeldt sviker löfte

Fotomontage: Blogginnehavaren

Nyligen tillkännagavs det att alliansen arbetar på en lagändring som innebär nya hårdare tag mot illegal nedladdning av musik och film från nätet. I stora drag skulle den innebära att produktionsbolag inom musik och film ska kunna begära ut IP-adresser i syfte att spåra från vilken dator illegal nedladdning sker. Vidare skall de sen godtyckligt kunna ställa en bot på till exempel 20, 40 eller 80 tusen kronor och skicka den till "piraten", som anmodas att betala eller drabbas av långt värre konsekvenser.

Problemen med ett sådant maffialiknande system är fler och relevanta. Den stora vanskligheten med ett sådant system är den, att med dagens trådlösa nätverksuppkopplingar, vet ingen säkert vem som varit inloggad på ett nätverk och ägnat sig åt denna kriminalitet. Många datoranvändare har inte kunskapen - eller struntar i - att kryptera sina nätverk. Det gör att vem som helst som snappar upp en tillgänglig och tillräckligt stark signal från en annan användare, kan logga in på densamma och utnyttja den för egna syften. Det kan innebära att en totalt intet ont anande och oskyldig datoranvändare kan bli den som drabbas.

Vi är ju många i det här landet som anser att den nya tekniken - som för all del - gör det möjligt att begå kriminella handlingar i lagens mening, faktisk är här för att stanna. Och förbud och lagar kommer att stå som spön i backen och göra internetanvändandet till en mycket tråkig sysselsättning. Bättre då, som många debattörer menar, att skapa ett system för det här, ett system som går i takt med tiden. Att se till att garantera film- och musikbranschens aktörer avkastning för sina produkter istället för att kriminalisera miljontals unga människor. Det kan till exempel ske genom viss avgiftsökning på bredbandsuppkopplingar, vilket kunde komma ifrågavarande bolag till godo. Eller kanske någon form av månatligt abonnemang så viss nedladdning görs möjlig. Många konstruktiva förslag har framkastats, men det är som om "förbudsneurotikerna" inte vill lyssna på det örat alls.

Jag kan delvis hålla med de som säger; Att det finns en teknik som gör det möjligt, betyder ju inte att allt kan vara gratis på nätet. Men å andra sidan, unga människor av idag är mindre biobenägna än sina förfäder, de ser gärna och med förtjusning en film på sin dator, eller på familjens jätteplatt-teve. Och nog måste det väl finnas en bättre lösning på problematiken, än den att jaga ungar och knäcka deras ekonomi för all framtid.

En uppmaning till statsministern som för ett par år sen bedyrade att så ska det inte få vara, men som nu kovänt i frågan. Tänk om igen och ta det här på största allvar innan de maffialiknande metoderna riskerar att bli en realitet. Eller var du bara opportun och är det här egentligen det moderater och de övriga i alliansen verkligen önskar att vi ska tvingas leva med?


Mitt betyg: Idag, inget flugfiske.

Inga kommentarer: