lördag 15 november 2008

Vilket är vilket?




Två "vackra" hus. Det ena är från 1960-talets miljon-projekt. Det andra från min hemsstads miljonärs-projekt. Är det någon utomstående som skulle vilja ha någon av dessa byggnader helt centralt i sin stad? Tro det eller inte, men den ena av de bägge byggnaderna "pryder" hemstadens centrum. Vilken av dem är kanske inte så lätt för den oinvigde att avgöra.

Rätt svar: Nummer 1 är miljonärs-projektet.

Mitt betyg: Bottennapp

4 kommentarer:

Unknown sa...

rik skulle man va
tur att man är rik på erfarenheter

JANIS sa...

Kul att du tittade in! Håller med, vi får nöja oss med att vi är gamla och visa.

Anonym sa...

Jag säger bara "Länge leve svensk bostadsnorm". Det är enda orsaken till att vi har miljonsprogramsbostäder som är fullkomligt dugliga och bra bostäder. Och som tiden visar står sig byggnaderna med...
Men visst börjar man bli trött på nyfunkis stilen belamrar alla havsnära områden idag och som verkar vara stuket för precis allt nytt.
Mera udda byggande skulle vara vällovligt, bara det är svensk bostadsnorm standard inuti. I dagens DN skrev man om de 400 husen Sverige uppförde i Lille, Frankrike som bistånd efter kriget. De är fortfarande unika i sin bostadskvalitet i Frankrike.

med vänlig hälsning

Seppo Laine

JANIS sa...

Hej Seppo, och tack för din kommentar! Den uppmärksamme noterar möjligen att jag benämner projektet - "Miljonärsprojektet", en alludering på vilket slags boende det handlar om.
En byggherre med fullständig läns på att pietetsfullt bidra till en restaurering av stadskärnans karaktär, byggde dessa hiskeliga kolosser. Det handlar om bostadsrätter för extremt välbeställda då priserna ligger i paritet med storstäders. På en synnerligen illa vald plats dessutom, alldeles intill Lillfjärden, en älskad fågelsjö i hjärtat av staden, vilken i hög grad bidrar till Hudiksvalls särskilda karaktär. Husen är extremt fula och höjer inte standarden på den tomt som förut var en parkering.
Vanligt folk med en budget anpassad för hyresrätter placeras i perifera hyreskaserner, där olika typer av motsättningar är väl kända och mycket vanliga. Det här är ett norrländskt exempel på "Gated Communitys" och det är en skam för vår stad.

För övrigt håller jag naturligvis med dig!

Janne H